zzzy | Album op internet

Albums op internet is makkelijk en niet duur

Ik luister veel via de Bluesound Node naar muziek, die op internet wordt aangeboden. De Node streamt de digitale muziek naar mijn analoge huiskamerinstallatie. Ik bedien de muziekbibliotheek met een app op iPad. Makkelijk en je hebt er uren geen omkijken naar.
Tussen al die internetmuziek moeten natuurlijk ook mijn eigen albums staan. Om de muziek daar te krijgen is een music aggregator nodig. Bekende aanbieders van muziek doen alleen zaken met een aantal bedrijven, die zij vertrouwen en die hun ontlasten van alle rompslomp.
Een paar jaar terug probeerde ik het met CD Baby, maar dat was een gedoe waardoor het er maar niet van kwam. Begin juni 2016 heb ik opnieuw een poging gewaagd; nu met Record Union in Zweden. Op internet las ik, dat het met hen makkelijk ging. En dat is zo.

record_union_logo

Voorbereidingen

Zet het album met de nummers, die je op internet wilt zetten in wav-formaat op je pc. Je bent vrij in je keuze en je hoeft de originele cd niet te volgen; er kunnen nummers af, of bij. Het hoeft ook geen originele cd te zijn.
Zet de artwork klaar. Volg daarbij de afmetingen van de voorkant van de cd. Pas dit ook aan, als de voorkant te druk is. Op internet wordt het verkleind; Spotify gebruikt thumbnails en een iets groter formaat.
Voor de financiële afwikkelingen heb je een PayPal-account nodig. Op internet vind je hoe je die aanmaakt.

Aan de slag

Maak een account aan op recordunion.com.
De website leidt je op een eenvoudige stap-voor-stap-wijze  door het proces. Vul de naam van het album in en de uitvoerende artiest (groep). Elk album heeft een streepjescode (UPC) nodig. Als je die niet hebt, dan voegt Record Union die toe (kost $ 10).

general_info

Met drag-and-drop de wavjes toevoegen. Elk nummer krijgt gratis een streepjescode. Standaard zijn 12 nummers, een extra nummer kost ongeveer € 1,50 / pn.
Na het toevoegen typ je de titels en de medewerkende muzikanten in. De website vraagt je alles nog eens goed te controleren, omdat je het daarna niet meer kunt wijzigen.
Daarna maak je een keuze uit 3 internetpakketten. Ik koos het middelste pakket Top Dog, waarmee het album terecht komt op: Spotify, Tidal, Deezer en iMusic en musicshops iTunes en Google Play. Ik koos ook nog voor de korting bij een 3-jarig contract.
Als alles goed staat, word je naar de betaalpagina geleid.

Afhandelen

Alhoewel er een creditcard-knop op de betaalpagina staat, betaal je toch via PayPal. Je logt in op PayPal en geeft een akkoord op de factuur. Record Union gaat direct voor je aan de slag, ik kreeg na 3 week het bericht van de afschrijving.
Na anderhalve dag stond het album al op Spotify, na 3 dagen op iTunes en iMusic. Mijn zoon heeft Tidal en die zag het album ook binnen 3 dagen verschijnen.
Wat kostte het? De cd Doggone IT! kostte € 34 (= $ 38, inclusief BTW, het album had al een UPC) voor 3 jaar. De cd Blues, Rhythm ’n Love kostte € 58 (= € 66, extra € 10 voor een UPC en € 18 voor 5 extra nummers voor 3 jaar).

Nu de muziek op internet staat, moet je het nog rondtoeteren. Via je website, Facebook, Instagram, FlickR, Twitter, Pinterst,… Op SoundCloud kun je een gesproken boodschap achterlaten, op YouTube een video. Op Spotify kun je playlists aanmaken of mensen benaderen die een lijst of radiostation hebben. Een bericht sturen naar de emailadressen van mensen, die ooit interesse hebben getoond.
Uiteindelijk zou het mooi zijn als je er één optreden aan overhoudt, want dan ben je alweer uit de kosten.

En o ja, mochten er revenuen zijn dan stuurt Record Union je die via PayPal naar je toe.
Bij Record Union krijg je 85% van je royalty’s (je kunt ook kiezen voor 92%, maar dan zijn de storage costs hoger).

Play list na 1 maand

play_na_1mnd
Na een maand was ik nieuwsgierig hoe vaak er een nummer was beluisterd en welke nummers populair waren op Spotify.