zzzy | Zangperikelen (2)

6100016_orig

Zanggeluid vergroten

Een bevriende zangcollega deed onlangs een ASG-C (algemeen stemgebruik check, zie bericht Perikelen 1) en hierbij opmerkingen van hem:

Wat ik vooral leer op de tegenwoordige lessen is moeiteloos leren zingen. Ik plaats nl veel te veel controle en spanning in nek/hals/kaken/mondgebied. Het is belangrijk om via bovenneus en voorhoofd vanUIT de neus te zingen ZONDER dat het nasaal gaat klinken. Dit moet echter wel eerst overdreven nasaal geleerd worden om het onder de knie te krijgen; dus af en toe “twàngen” (spreek uit op z’n Amerikaans) bij het leven….. en op kinderlijk-dreinende zeurtoon (alsof je ergens je zin in wilt hebben) regeltjes zingen…. Vervolgens met instandhouding van bedoeld “aangezichtszingen” het nasale er weer afhalen…..
Bij mij bleek er een extra complicatie. De eerste paar jaren had ik nl les van een klassiek geschoolde pedagoge die mij vooral de “huilstand” van het stemapparaat bijbracht die nodig is voor klassieke zang. Die moet ik dus nu eerst weer afleren om de juiste techniek voor pop/jazz-zang te ontwikkelen.